Sesiapa mempunyai artikel yang best serta bersesuaian mengenai Islam yang mahu disiarkan di sini beserta nama anda, sila emailkan kepada admin@loveloveislam.com

We Love Islam Followers

NoAds!"Love Love Islam" adalah sebuah blog non-commercial. Tiada Iklan. Blog ini diwujudkan untuk berdakwah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Promosi dan iklankanlah "Love Love Islam" di blog anda atau di mana sahaja dengan niat untuk berdakwah. Terima Kasih. - Admin Love Love Islam

Thursday, August 5, 2010

Tunjuk perasaan atau demonstrasi menurut perpsektif Islam

Pensyariatan Demonstarasi Jalanan / tunjuk perasaan

Orang2 Islam berhak untuk melakukan demonstrasi untuk meluahkan perasaan mereka dan menyatakan tuntutan yang dibenarkan oleh syarak.

Ia bertujuan untuk menyampaikan kehendak mereka kepada pemegang tampuk pemerintahan dan pembuat undang2. Dengan mengadakan perhimpunan secara beramai2 ia lebih didengari oleh pihak yg berkuasa daripa suara individu.

Semakin ramai yang berhimpun semakin memberi kesan kepada perlaksanaan tuntutan tersebut. Kerja2 secara berjemaah lebih berkesan dari kerja2 individu. Oleh itu Allah berfirman:

“Dan hendaklah kamu tolong menolong melakukan kebaikan dan ketakwaan.” (2: al-Maidah)

Rasulullah saw bersabda:

المؤمن للمؤمن كالبنيان يشد بعضه بعضا وشبك بين أصابعه
Maksudnya: “Orang-orang beriman seumpama bangunan, saling menguatkan sesame mereka.” Baginda menggenggam diantara jari jemarinya.

Dalil kepada pensyariatannya adalah sesungguhnya perkara ini adalah termasuk dalam perkara adat dan hal ehwal kehidupan manusia. Asal bagi perkara sebegini adalah harus. Kaedah menyatakan:

أن الأصل في الأشياء الإباحة
“Asal hukum bagi sesuatu perkara adalah harus.”

Ini adalah merangkumi perkara adat dan muamalat sekiranya tidak ada nas yang jelas yg mengharamkannya.Dalam hadis ada menyatakan;

"ما أحل الله في كتابه فهو حلال ، وما حرم فهو حرام ، وما سكت عنه فهو عفو ، فاقبلوا من الله عافيته ، فإن الله لم يكن لينسى شيئا. " وتلا (وما كان ربك نسيا) مريم: 64
Maksudnya: “ Apa2 yang Allah halalkan dalam Al-Quran adalah halal, apa yang Allah haramkan adalah haram dan apa yang tidak disebut ia adalah kemaafan. Terimalah kemaafan daripada Allah. Sesungguhnya Allah tidak sesekali melupai sesuatu. Baginda membaca ayat “Dan tuhan kamu sesekali tidak lupa.” (Maryam : 64)

Diantara perkara yang menunjukkan kepada kaedah ini adalah hadis sahih yg diriwayatkan oleh saidina Jabir ra, beliau berkata:

"كنا نعزل والقرآن ينزل ، فلو كان شيء ينهى عنه لنهى عنه القرآن."
Maksudnya: “sesungguhnya kami melakukan azal (memancutkan air mani diluar rahim isteri) dalam keadaan wahyu masih diturunkan. Kalaulah ada sesuatu yang dilarang, nescaya Quran akan melarangnya.

Ini menunjukkan apa2 yang tidak disebut wahyu adalah tidak dilarang.

Walaupun ia tidak wujud dizaman Nabi tetapi ia bukanlah bidah yg diharamkan. Dizaman selepas kewafatan Nabi saw banyak perkara2 yang baru tetapi ia bukan dianggap dalam bidah yang diharamkan. Contohnya Umar melaksanakan Kalendar hijrah dan mewujudkan penjara untk pesalah. Begitu juga sistem hisbah yg dilaksanakan di zaman selepas kewafatan Nabi saw.

Mengharamkan perkara ini kerana ia diambil dari orang kafir adalah ditolak. Ini kerana Rasulullah saw mengambil kubu dengan parit besar dari orang farsi. Baginda juga membuat cop kerna mengikut raja2 luar yg tidak menerima urusan rasmi melainkan dgn cop.

Dua Kaedah penting yg berkait

1. Maslahah Mursalah

Perkara yang kebaikan yg tidak ada zaman Nabi, tidak ada zaman sahabat, diakui oleh syara’, tidak bertentangan dgn syara’.

Para ulama menggunakan kaedah secara langsung (mazhab Maliki) dan secara tidak langsung (mazahab2 yg lain) seperti yg disebut oleh Imam Qarafi.

Demonstrasi jalanan termasuk dari termasuk dalam maslahah mursalah.

2. Lilwasail hukmul maqasid

Hukum perantara mengikut hukum tujuan. Ia seumpama tv. Ia adalah perkara yang baru. Jika digunakan untuk tujuan kebaikan maka diharuskan atau disunatkan. Jika digunakan untuk tujuan keburukan maka diharamkan.

Ini termasukalah hukum demonstrasi. Ia bergantung kepada tujuan diadakan demokrasi tersebut.

Demonstrasi atau tunjuk perasaan dalam sunnah.

Ketika mana saidina Umar menyatakan keislamannya di ruma al-Arqam bin Abi al-Arqam beliau berkata: “Ya Rasulullah , bukankah kita berada di atas kebenaran samaada kita mati ataupun kita hidup?”

Baginda menjawab “Demi tuhan yang mana diriku dalam kuasanya, sesungguhnya kamu berada dalam kebenaran samaada kamu mati atau pun kamu hidup.” Umar membalas “Sebab apa kita perlu bersembunyi.

Demi tuhan yg membangkitkan kamu dgn kebenaran kamu mesti keluar di khalayak ramai.” Maka mereka mengeluarkan Nabi berada di dalam dua saf. Hamzah ada pada salah satu saf dan aku dalam satu saf lagi.

Debu2 tanah yg halus menyelebungi perjalanan mereka. Mereka berjalan sehingga sampai masjid, aku melihat kaum quraisy dan ke arah hamzah.

Orang quraisy ditimpa kesedihan yang mereka tidak pernah mereka alami sebelum itu. Dari pada peristiwa ini Rasul menamakan aku al-Faruq.

Hendaklah ia bebas dr perkara2 yg dilarang seperti percampuran lelaki perempuan tanpa batasan, merosakkan harta orang lain, meninggalkan kewajipan yang lain dan sebagainya.

2 comments:

  1. Banyak hadith2 Dan fatwa2 udh saya baca demonstrasi is not Islam way lah...

    ReplyDelete
  2. islam x ajar kita menggunakan kekerasan..dalam islam diterapkan nilai2 yang murni..apa yang kita dapat lihat di malaysia,x semua demonstrasi berlaku secara aman..yang menjadi permasalahan skrng,demonstrasi sebegini hanya menampakkan perpecahan di kalangan umat islam..mengapa kita umat islam tidak boleh bersatu??kita cakap pihak kerajaan tidak melaksanakan hukum islam..ok fine.. diorng salah..apa kata anda yang sememangnya menjalankan hukum islam,duduk bersama2 berunding??anda ingin mengatakan bahawa mustahil bagi kerajaan untuk berubah kalau kita lihat dari sudut sejarah??tetapi lupakah anda bahawa hidayah allah ada di mana2 sahaja??tidakkah anda yakin dengan hidayah dari allah?? allah boleh melakukan apa sahaja dalam sekelip mata.kita skrng hanya tahu mengkritik..tapi kita tak pernah datang dengan penyelesaian..apabila penyelesaian yang kita bawa ditolak,jangan berputus asa..ada hikmah disebalik semua ini..mungkin ujian dari allah.sama2lah renungkan. anda boleh berkerjasama dngn parti pembangkang bukan isla..kenapa x berkerjasama dengan orng yang da memang islam..sejahil2 mana diorng pun,diorng tetap islam..hanya allah sahaja yang boleh menghukum manusia..jangan kita sesekali memandai menjatuhkan hukuman terhadap sedara seagama kita.kalau anda berpegang betul kepada al-quran,demonstrasi bukanlah satu2 cara untuk luahkan pendapat..banyak lagi. nauzubillah..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails