Sesiapa mempunyai artikel yang best serta bersesuaian mengenai Islam yang mahu disiarkan di sini beserta nama anda, sila emailkan kepada admin@loveloveislam.com

We Love Islam Followers

NoAds!"Love Love Islam" adalah sebuah blog non-commercial. Tiada Iklan. Blog ini diwujudkan untuk berdakwah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Promosi dan iklankanlah "Love Love Islam" di blog anda atau di mana sahaja dengan niat untuk berdakwah. Terima Kasih. - Admin Love Love Islam

Friday, August 6, 2010

Hukum Wanita Mewarna Rambut, Kening dan Tangan

Soalan: Apakah harus bagi seorang perempuan mewarna rambut, kening dan tangannya?

Jawapan:Prof Dr Hasan Abu Gaddah berkata:

Diharuskan bagi wanita untuk mewarnakan rambut, keningnya dan tangannya dengan inai atau sebagainya yang dianggap sebagai perhiasan dan tidak menyebabkan kemudaratan pada tubuh. Lebih2 lagi rambutnya sudah beruban. Mewarna rambut adalah dari perhiasan yang diharuskan. Ia diperlukan oleh seorang wanita untuk dirinya, suaminya atau kawan perempuannya.

Dilarang mewarna rambut yang mengubah warna asal sekiranya dengan tujuan untuk menipu dan memperdaya. Ini berdasarjan hadis sahih riwayat imam Muslim:


مَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا
“Sesiapa yang menipu kami maka bukan tergolong dikalangan kami yang sempurna.”

Dilarang juga mewarna rambut sekiranya untuk mengikuti stail orang-orang yang melakukan kejahatan. Ini adalah berdasarkan hadis:


مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُم
“Sesiapa yang meniru perbuatan satu kamu maka dia tergolongan dikalangan mereka.”

(Hr Ahmad dan Abu Daud – al-Iraqi mengatkan hadis ini sahih)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails