Sesiapa mempunyai artikel yang best serta bersesuaian mengenai Islam yang mahu disiarkan di sini beserta nama anda, sila emailkan kepada admin@loveloveislam.com

We Love Islam Followers

NoAds!"Love Love Islam" adalah sebuah blog non-commercial. Tiada Iklan. Blog ini diwujudkan untuk berdakwah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Promosi dan iklankanlah "Love Love Islam" di blog anda atau di mana sahaja dengan niat untuk berdakwah. Terima Kasih. - Admin Love Love Islam

Monday, August 16, 2010

ANTARA AMALAN SOLEH YANG DITUNTUT DI DALAM BULAN RAMADAN

Oleh: Maahad Tahfiz Al Quran Dar Al Abrar

1- BERPUASA

قال :" كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ، اَلْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ، يَقُوْلُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصِّيَامُ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ، تَرَكَ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ وَشَرَابَهُ مِنْ أَجْلِي،لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ، فَرْحَةٌ عِنْدَ إِفْطَارِهِ وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ، وَلَخُلُوْفُ فَمِ الصَّائِمِ أَطْيَبُ عِنْدَ اللهِ مِنْ رِيْحِ الْمِسْكِ" (أخرجه البخاري ومسلم)

Nabi saw bersabda:“Kesemua amalan anak Adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda, Allah Azza Wajalla berkata: “Melainkan puasa, kerana ianya untuk-Ku dan Aku sendiri yang akan membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanannya kerana Ku.

” Bagi orang yang berpuasa akan mendapat dua ke-gembiraan: kegembiraan ketika berbuka puasa dan kegembiraan ketika menemui Tuhannya, dan bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah daripada bau Musk.” (H.Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

2- QIAM

قال :"مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيْمَاناً وَاحْتِسَاباً،غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ." (أخرجه البخاري ومسلم)
Nabi s.a.w. bersabda: "Barangsiapa yang menghidupkan bulan Ramadhan (dengan ibadah) kerana didorong oleh keimanan dan mengharapkan keredoan Allah, maka diampunkanlah untuk dosa-dosanya yang terdahulu." (Muttafaq 'alaih)

3- BERSEDEQAH

كَانَ رَسُولُ اللهِ  أَجْوَدَ النَّاسِ،وَكَانَ أَجْوَدَ مَا يَكُوْنُ فِي رَمَضَانَ،كَانَ أَجْوَدَ بِالْخَيْرِ مِنِ الرِّيْحِ الْمُرْسَلَةِ . (متفق عليه)

Nabi saw merupakan saorang dermawan dan baginda lebih pemurah di bulan Ramadan, sifat pemurah baginda bagikan angin yang bertiup kencang.
وقد قال : "أَفْضَلُ الصَّدَقَةِ فِيْ رَمَضَانَ." أخرجه الترمذي
Sesungguhnya Nabi saw bersabda "Sedeqah yang paling afdhal adalah dibulan Ramadan.H.R Imam Al-Tirmizi

ANTARA BENTUK SEDEQAH IALAH:

A- MEMBERI MAKAN
Firman Allah Taala yang bermaksud : Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan.

Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keridhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.Sesungguhnya kami takut akan (azab) Tuhan kami pada suatu hari yang (di hari itu) orang-orang bermuka masam penuh kesulitan. Surah Al-Insan ayat 8-10.

B- MEMBERI MAKAN KEPADA ORANG YANG BERPUASA
قال رسول الله  :مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْءٌ. (رواه الترمذي)

Sesiapa yang memberi makan untuk berbuka puasa kepada orang yang berpuasa,dia akan memperolehi pahala puasa orang itu tampa mengurangkan sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu. (H.R Imam Al-Tirmizi)

4- MEMBACA AL-QURAN
عن أبي أمامة  قال سمعت رسول الله  يقول اِقْرَؤُا الْقُرْآنَ فَإِنَّهُ يَأْتِي يَوْمَ الْقِيَامَةِ شَفِيْعًا ِلأَصْحَابِهِ. رواه مسلم.
Dari Abu Umamah r.a., katanya: "Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Bacalah Al-Quran itu, kerana ianya akan datang pada hari kiamat sebagai pemberi syafaat kepada tuannya." (Riwayat Muslim)

5- BERZIKIR DI DALAM MASJID SEHINGGA NAIK MATAHARI
عَنْ أَنَسٍ  عَنِ النَّبِيِّ  أَنَّهُ قَالَ:"مَنْ صَلَّى الْفَجْرَ فِيْ جَمَاعَةٍ ثُمَّ قَعَدَ يَذْكُرُ اللهَ حَتَّى تَطْلِعَ الشَّمْسُ ثُمَّ صَلَّى رَكْعَتَيْنِ كَاْنَ لَهُ كَأَجْرِ حَجَّةٍ وَعُمْرَةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ تَامَّةٍ." (أَخْرَجَ التِّرْمِذِيُّ صححه الألباني)
Anas ra berkata:Nabi saw bersabda "Sesiapa yang solat subuh berjamaah kemudian dia berzikir di tempat solatnya sehingga terbit matahari lalu dia solat dua rakaat,balasan untuknya sama seperti mengerjakan haji dan umrah dengan mendapat pahala yang sempurna, sempurna,sempurna.H.R Imam Termizi

6- BERIKTIKAF DI DALAM MASJID
كَانَ النَّبِيِّ  يَعْتَكِفُ فِيْ رَمَضَانَ عَشْرَةَ أَيَّامٍ، فَلَمَّا كَانَ الْعَامُ الَّذِي قُبِضَ فِيْهِ اِعْتَكَفَ عِشْرِيْنَ يَوْماً." (أخرجه البخاري)
Adalah Nabi s.a.w. beri'tikaf dalam bulan Ramadhan sebanyak sepuluh hari,pada tahun baginda diwafatkan, maka baginda beri'tikaf sebanyak dua puluh hari." (H.R Al-Bukhari)

7- MENGERJAKAN UMRAH
ثَبَتَ عَنِ النَّبِيِّ  أَنَّهُ قَالَ:"عُمْرَةٌ فِيْ رَمَضَانَ تَعْدِلُ حَجَّةً." (أخرجه البخاري ومسلم(
Nabi saw bersabda "Umrah di dalam bulan ramadan menyamai pahala haji. Muttafaqun alaih.

8- MENCARI MALAM LAILATUL QADAR
Firman Allah yang bermaksud :
1. Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada malam kemuliaan.

2. Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?

3. Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan.

4. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.5. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. Surah AlQadar 1-5
قال  :"مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيْمَاناً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ." (أخرجه البخاري ومسلم)

Nabi s.a.w. bersabda: "Barangsiapa yang menghidupkam malam Lailatul Qadar kerana didorong oleh keimanan dan mengharapkan keredoan Allah, maka diampunkan dosa-dosanya yang terdahulu." (Muttafaq 'alaih)
عَنْ عَائِشَةَ رضي الله عنها قَالَتْ:"يَا رَسُولَ اللهِ إِنْ وَافَقْتُ لَيْلَةَ الْقَدْرِ مَا أَقُوْلَ؟قال :قُوْلِيْ:اَللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي." (رواه أحمد والترمذي وصححه)

Dari siti Aishah ra katanya: "Saya bertanya:"Ya Rasulullah, bagaimana jikalau saya mendapat malam lailatul-qadar, apakah yang harus saya ucapkan?" Baginda s.a.w. menjawab "Ucapkanah:Ya Allah,sesungguhnya Engkau adalah Maha Pengampun, engkau gemar memberikan pengampunan, maka ampunilah saya. H.R Imam Ahmad dan Imam Al-Tirmizi

9- MEMPERBANYAKKAN ZIKIR,DOA DAN BERISTIGHFAR.
Diantara masa yang disarankan ialah :

1. Ketika berbuka puasa
2. Satu pertiga akhir malam.
3. Beristighfar di waktu sahur
4. Mencari masa yang Ijabah antaranya:

A. Semasa berlakunya Lailatul-Qadar B. Ketika hujan turun
C. Ketika sujud dalam solat D. Ketika waktu subuh
E. Semasa berkumpul dalam majlis zikir F. Ketika dalam solat dan selepas melakukan solat
G. Malam Jumaat dan sepanjang hari Jumaat H. Ketika khatam (tamat) membaca 30 juz
al-Quran
I. Antara azan dan iqamah, dan antara iqamah dan solat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails