Sesiapa mempunyai artikel yang best serta bersesuaian mengenai Islam yang mahu disiarkan di sini beserta nama anda, sila emailkan kepada admin@loveloveislam.com

We Love Islam Followers

NoAds!"Love Love Islam" adalah sebuah blog non-commercial. Tiada Iklan. Blog ini diwujudkan untuk berdakwah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Promosi dan iklankanlah "Love Love Islam" di blog anda atau di mana sahaja dengan niat untuk berdakwah. Terima Kasih. - Admin Love Love Islam

Sunday, March 20, 2011

Rumah tangga bukan restoran

Ahmad Baei Jaafar

Mengupas tajuk ini, mari kita bayangkan sejenak bagaimana operasi sebuah restoran. Dan bayangkan kita sekarang baru masuk ke dalamnya. Tentu selepas dipersilakan masuk dan duduk pelayan restoran itu bertanya, “nak minum apa?” Nak makan apa?”

Tetapi ada juga restoran yang kurang peka kerana tidak cukup pekerja, lalu pelanggan yang terpaksa bertanya dan membuat tempahan sendiri, “Minta teh tarik satu, roti canai dua biji.”

Antara dua keadaan ini tentu kita lebih suka kepada restoran pertama dan kurang berminat dengan layanan restoran kedua. Kenapa? Yalah sebagai pelanggan seseorang itu suka dilayan mesra. Sebab itu bagi sesetengah orang sebelum memilih restoran dia akan mengenal pasti cara layanan pelayan restoran tersebut terhadap pelanggannya.

Begitulah dua keadaan di restoran yang terdapat di negera ini. Maka wajarkah rumah anda seperti dua restoran di atas? Kalau jawapan anda tidak wajar, maka bagaimana anda harus jadikan rumah anda? Tetapi kalau anda kata apa salahnya jadi restoran, maka itulah yang kita nak bincang pada hari ini?

Apabila saya katakan rumah anda bukan seperti restoran bermakna segala ciri-ciri restoran seperti yang dinyatakan di atas tidak wajar ada dalam rumah tangga. Kalau begitu dalam rumah tangga tidak wajar berlaku dua perkara berikut:

1. Isteri jangan bertanya suami “nak makan apa, nak minum air apa”
2. Jangan pula biarkan suami memesan makanan

Ingatlah wahai isteri, anda bukan pelayan dan suami bukan pelanggan anda. Jadi, letakkan tempat suami pada kedudukan suami dan isteri di tempat isteri. Selagi perkara ini berada dalam fikiran dan tindakan anda, pasti suami anda cukup berpuas hati dengan anda.

Bagi merealisasikan semua ini saya senaraikan apa yang patut anda lakukan terhadap suami anda:

1. Sambutlah suami di hadapan pintu ketika pulang rumah walaupun dia ada kunci pendua. Untuk itu, pakaian anda perlulah cantik lagi menyegarkan.

2. Persilakan dia duduk di tempat yang tersedia dalam rumah itu.

3. Hulurkan air mineral atau air suam bagi menyegarkan tekak dan hatinya.

4. Kalau nampak dia leteh, picit badannya.

5. Sediakan taula dan berikan kepadanya untuk dia mandi sebelum solat Maghrib

6. Sediakan makan malam. Isteri perlu tahu apa yang suami suka makan melalui kajian dan penyelidikan.

7. Sediakan tempat tidur yang selesa sebelum suami berhajat hendak tidur.

Inilah rutin yang harus dilakukan oleh isteri sepanjang hayatnya bersama suami. Tapi ingat, anda isteri bukan sebagai pelayan restoran. Jadi, jangan swastakan semua itu kepada orang gaji kerana hakikat suami sukakan bermanjaan dengan wanita. Maka kalau tiada isteri ketika itu pasti dia mahu bermanja dengan orang gaji pula.

Dalam hal ini suka saya ingatkan para isteri, suami anda akan cukup kecewa kalau kepulangannya dari tempat kerja, ditanya, “bang nak makan?” “abang nak mandi?” “abang nak tidur? Lebih kecewa lagi kalau anda menyuruhnya, “bang pergilah mandi”, “bang makanlah dulu.”

Kenapa dia kecewa? Yalah sudah lama hidup masih tidak tahu kehendak suami. Ketahuilah wahai isteri, jika suami sudah mula meminta sesuatu untuk anda lakukan, “yang buatkan air,” “yang mana makananni,” “yang bila nak tidur,” sedarlah itu tandanya suami anda sudah hilang rasa cinta kepada anda. Namun dia masih boleh bersabar.

Jadi, rumah bukan restoran mengajak para isteri bertindak membetulkan keadaan dengan memberi perhatian kepada suami tanpa dia meminta. Percayalah kalau anda boleh lakukan semua panduan ini, suami anda tidak ada masa dan berkeinginan untuk mencari wanita lain dalam hidupnya.

4 comments:

 1. assalamualaikum.. mohon share dalam blog.. syukran/

  ReplyDelete
 2. Tapi saya baca, tu bukan tugas hakiki isteri

  ReplyDelete
 3. mohor share dalam blog . syukran . <3 islam

  ReplyDelete
 4. bkn nk melawan takdir dan bkn nak bantah, tpi nak semua thu,bukan semua pasangan bleh buat mcm ni..klu isteri terpakse keje sbb nk tggung keperluan harian rumah tagga xkan suami nk salahkan isteri sebab x layan jge mkn pki dgn sempurna dngn cara memamdang perempuan lain yang lbh sempurna..siapa yg xnak jadi isteri mcm yg diwarwarkan ni..kami cume ade 2 tangn dan kaki je..mne nk basuh kain,jemur kain, lipat kain,kemas kain,sapu rumah,vacum karpet,mop lantai,lap barang2 lam umah..masak,layan anak,cuci pinggang, kemas bilik, kemas tempat masak,kemas luar rumah,kemas brg2 yg anak2 sepahkn..dan mcm2 lg..apakah isteri patut memilih suami yang betul2 kaya supaya si isteri tidak perlu bekerja,dan mempunyai pembantu dalam memjadikan rumah seakan2 sebuah restauran mahal tuk tatapan suami setelah penat bekerja..nak tatap isteri cantik, si isteri perlu tidak stress menguruskan keje rumah yg byk sorg2 dan si isteri perlu sihat dgn permakanan yg sihat, (klu kt kl ni cume ble dpt ngn duit je, xde duat mkn beras national je yg mcm hampas padi 2)..jgn slah anggap dgn pembantu,pembantu cume menguruskan hal2 yg menjadikan rumah kemas dan cedap dipandang..bukan tuk menyediakn mkn dan mengurut suami...klu ini yg dijadikan alasn untuk suami memandang perempuan lain,tidak salah la untuk isteri memilih untuk bersama lelaki kaya klu la tggal dng lelaki yg xkaya tpi demand dan tidak memahami..sbb 2 ramai wanita curang dimalaysia ni..kaum lelaki sgt tidak memahami dan demanding..

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails