Sesiapa mempunyai artikel yang best serta bersesuaian mengenai Islam yang mahu disiarkan di sini beserta nama anda, sila emailkan kepada admin@loveloveislam.com

We Love Islam Followers

NoAds!"Love Love Islam" adalah sebuah blog non-commercial. Tiada Iklan. Blog ini diwujudkan untuk berdakwah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Promosi dan iklankanlah "Love Love Islam" di blog anda atau di mana sahaja dengan niat untuk berdakwah. Terima Kasih. - Admin Love Love Islam

Wednesday, December 1, 2010

ETIKA ORANG YANG TERLIBAT DENGAN URUSAN PERTUKARAN HARTA (MUAMALAT)

Oleh : AKHISALMAN

Jujur dan Amanah (akhlak yang baik)

Nabi saw bersabda: “ Peniaga yang Jujur dan Amanah bersama para Nabi, orang-orang Siddiq dan orang-orang syahid.” Hr Tirmizi.

Tidak ada penipuan (gisy) pada harga dan barang (sembunyikan aib).

Tidak melalaikan dari ibadah.

Firman Allah: ayat 37 surah an-Nur(24).

Bermuamalat dalam barang yang halal

Firman Allah “Dan Rasul menghalalkan benda-benda yang baik dan mengharamkan benda-benda yang keji.” 157 surah al-A’raf

Menunaikan Hak

Firman Allah “ Wahai orang-orang beriman hendaklah kamu menunaikan akad-akad” (ayat 1 surah al-Maidah). Sama ada hak manusia seperti hutang, bayar upah, serah barang dan sebagainya atau hak Allah seperti zakat (ayat 34, 35 surah at-Taubah).

Menjauhi riba

Allah mengisytihar perang kepada pemakan riba dalam ayat 278 surah Al-Baqarah. Ia ada dalam peminjaman, pertukaran, pelaburan dan sebagainya.

Tidak memakan harta manusia dengan cara haram

Ia jelas dalm firman tuhan dalam ayat 29 surah an-Nisa. Ia seumpama penipuan (gisy), Ketidakpastian (gharar), penyebab naik harga (najasy), Jual atas jual dan monopoli.

Tidak memudaratkan manusia lain

Firman Allah ayat satu surah al-Mutaffifin.

Belajar hukum muamalat

Umar berkata: “ Tidak ada yang berurusan di pasar kami dan tidak mendalami ilmu agama kecuali dia akan memakan harta riba sama ada senghaja ataupun tidak.”

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails